Hallo, ik ben Marianne
Ik ben Marianne, moeder van 4, 2 honden, 6 kippen en 2 katten. En vooral verzorger van mijn moeder met dementie, mijn vader met dementie en mijn schoonvader met Parkinson-dementie.
Mijn moeder werd ziek toen ik 12 was en pas op mijn 45ste heb ik begrepen dat ik al die tijd mantelzorger was. Voor mij was het helemaal normaal om te zorgen. Het was gewoon zo. Ik heb me oprecht nooit gerealiseerd dat dit niet was zoals bij anderen ging.
- Thuiskomen van school en de gordijnen nog dicht.
- Koken voor mezelf en mijn moeder, mijn vader was brandweerman en 24 u van huis.
- Was draaien, strijken, op zaterdag ochtend poetsen, met 12€ naar de markt en boodschappen doen voor de hele week …
- ik was kind maar ik wist niet wat het was om écht kind te zijn.
Je mag blij zijn de je je mama nog hebt, de mijne is allang gestorven!
Zijn uitspraken die me, tot haar dood, achtervolgt hebben want veel leuks was er niet aan!
Ja het was fijn moeder bij me te hebben maar er was ook een keerzijde van zorg, véél zorg.
Het was pas toen ik uitgenodigd werd door een collega therapeut in Nederland die vrijwilligers zocht om mantelzorgers en personen met dementie te begeleiden, dat ik begreep hoe het zat. Op het moment dat ik kon binnenkijken in het intieme leven van een andere familie die zorgt voor een persoon met dementie.
Wat een openbaring.
Mijn verstand viel even stil. Want alles wat die familieleden vertelden begreep ik zo ontzettend goed.
Dat was de start van mijn zoektocht naar dementie.
Door mijn opleiding als therapeut kan ik heel goed het menselijk gedrag plaatsen. Restte mij alleen nog het specialiseren in dementie. En achteraf gezien, wat een geluk dat ik dat gedaan heb want het moment dat mijn moeder mij, haar dochter, mama noemde viel de grond letterlijk onder me weg.
Het moment dat mijn vader naar me uithaalde omdat ik kartonnen dozen opgeplooid had (niet weggegooid!) zodat de tafel terug zichtbaar was, wist ik hoe laat het was.
Op het moment dat mijn schoonvader zei: ‘ik moet je iets vertellen, ik heb Parkinson’ Terwijl hij dat al jaren had, begreep ik dat zijn brein achteruit ging.
Het helpt me dagelijks met mijn persoonlijke situatie om te gaan.
En mijn opleidingen, persoonlijke ervaringen, worsteling, experimenten, … betekenen dat ik ook jou kan helpen om op een rustige manier iemand met dementie te begeleiden.
Elke persoon met dementie is anders. een ander karakter, een ander vorm van dementie, een andere manier om met de ziekte om te gaan. 3 mensen in mijn naaste omgeving en talloze anderen in mijn meer dan 10 jarige praktijk waar ik niets anders doe dan familieleden helpen om hen te helpen te zorgen zonder eraan onderdoor te gaan. Want wees nu eens eerlijk, als jij niet meer kan zorgen, wie dan wel? En wat gebeurt er dan met de persoon met dementie?
Zelfvertrouwen vinden in het zorgen voor iemand met dementie komt niet vanzelf. Het gaat met vallen en opstaan en dat is helemaal ok. Het is weten wat er komt en weten hoe je kan reageren. Wat kan en wat kan er niet meer.
Daar kan ik je bij helpen.
Ik heb gefaald in een groot stuk van de zorg omdat ik in het begin gewoon niet wist hoe ik met dementie moest omgaan. Ik heb overal gezocht en gevraagd maar nergens vond ik wat ik nodig had. Soms wel een stukje hier en een stukje informatie daar maar niet centraal. 1 plek waar ik met mijn vragen en worstelingen terecht kon. Iemand of iets dat mij verder hielp op het moment dat ik het écht nodig had.
Wat kan ik je bieden
Ik kan je heel die zoektocht besparen omdat ik heel mijn ervaringen met mijn moeder, mijn vader en mijn schoonvader gebundeld heb. En niet alleen dat, vanuit mijn praktijk die ondertussen 10 jaar bestaat, heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan met dementie. Heb ik mensen die zorgen voor iemand met dementie geholpen om het bos door de bomen te zien.
- Wat is er nu belangrijk, wat straks.
- Hoe reageer je vandaag en hoe morgen, want dementie is een traject dat gemiddeld 8 tot 13 jaar duurt. Gemiddeld, dwz dat sommigen onder ons nog veel langer zorgen.
Heel mijn ervaring heb ik gebundeld, zodat jij makkelijk je weg vindt in de zorg. Maar ook dat je snel kan schakelen naar wat er nodig is als de dementie verder zijn eigenwijze koers vaart.
Ik geef je met plezier alle tools die je kan gebruiken om de zorg te vergemakkelijken. Om terug wat meer fun in die zorg te krijgen zodat ook jij kan zorgen zo lang je zelf wenst.
Ik ondersteun familieleden die zorgen voor iemand met dementie zodat:
❤️ het dementieproces van de persoon met dementie rustiger verloopt
❤️ je kan blijven zorgen zolang je zelf wil, zonder in een zorgburnout te vallen
Ik heb hiervoor mijn eigen ‘ zachte zorg methode’ ontwikkeld zodat jij niet voor hebt wat ik heb voorgehad. Een ongelooflijke, moeilijke en vooral tijdrovende zoektocht naar de juiste informatie op het juiste moment.
Ik doe wat ik doe omdat jij je volledig kan concentreren op de zachte zorg voor iemand met dementie en je geen zorgen moet maken over alles wat erbij komt kijken maar je gewoon kan concentreren op goede zorgen geven.