Je persoonlijk 3 stappenplan

Voor een zorg die bestaat naast de andere dingen van je leven maar niet alles overheerst

Voor een andere zorg,
een betere zorg,
een zorg die bij jullie past!

Kortom...

Voor een zorg die bestaat naast de andere dingen van je leven, maar niet alles overheerst.

Voel jij je ook 'geleefd'?

Jij zorgt voor iemand met dementie. Dat doe je al een tijdje, jij kent je situatie én de persoon met dementie het best. Jij kent zijn of haar triggers, goesting en mogelijkheden. Anders gezegd: jij bent de expert van je zorgsituatie. Het gaat best goed, alleen wordt het toch wat overweldigend. Het is onder controle maar je weet niet wat er op je afkomt. Wordt ma/pa agressief of eerder zo’n leuk oudje dat altijd glimlacht al weet hij/zij niet waarom.

Je weet niet of de verwijten op je af blijven komen of dat het plots zal stoppen. Je weet niet of die horrorverhalen van DR. Google waar zullen worden.

Of ma/pa eindigt in foetus houding zonder enig contact. Of dat ma/pa binnen 6 maanden er nog is of misschien zelfs binnen 10 jaar nog.

Je weet het niet!

Want wat is het wezenlijke verschil met een andere ziekte? Wat is er nu toch zo verschillend? Wel het samen zoeken. Het samen hopen. Het samen vechten. In plaats van te horen te krijgen:

 • Ik ben niet ziek
 • Ik ben niet zot
 • Ik heb niet wat de dokter zegt.
 • Ik kan nog autorijden, waar moeit ge u mee
 • Nee je krijgt geen mandaat op mijn rekening, waarom zou je
 • Jij hebt mij portefeuille gepikt

Dementie is een proces dat gemiddeld 8 tot 13 jaar duurt eens de diagnose gesteld is.

Ik garandeer je: daar wil je hulp bij.

Stop met zeggen dat je ok bent!

Nu heb je de zorg (misschien) nog onder controle. Maar elke keer komt er een laagje bij. Weer iets dat niet meer goed lukt bij ma/pa. Daar komt er net dat stukje meer onzekerheid waardoor het vastklampen van ma/pa aan jou weer net een stukje verder gaat.

Daarom is het goed om op voorhand te kijken naar de ‘wat als en dan’.

Ik help je prioriteiten te zetten. Met mijn helikopterview kan ik haarfijn zien waar je pijnpunten zitten en welke stappen je kan zetten zodat het allemaal wat minder heftig wordt.

Jouw persoonlijk 3 stappenplan

Het persoonlijk 3 stappenplan heb ik ontwikkeld, speciaal voor mensen die zorgen voor iemand met dementie

👉 Een stappenplan dat je focus geeft

👉 Dat ervoor zorgt dat je niet verdrinkt

👉 Dat jou helpt om de juiste keuzes te maken

Het blijft verdrietig maar wel onder controle

Hoe zou het zijn om het juiste te doen voor ma/pa en ruimte voor jezelf te creëren?

"Ik zag door het bos de bomen niet meer, Marianne heeft hier terug structuur in gebracht … ik kon weer vooruit en wist waar ik mijn energie in moest steken."

Greet

"Marianne haalde me uit die bodemloze put van verdriet en zorg waar ik inzat. Die 3 stappen waren haalbaar, eindelijk zag ik licht op het einde van de tunnel."

Andrea

Het 3 stappenplan is een persoonlijk plan.
Samen kijken we naar jouw 3 stappen in je zorgsituatie. Met mijn helikopterview kan ik haarfijn zien waar de pijnpunten zitten. Welke stappen je kan zetten, zodat het allemaal wat minder heftig wordt. Die stappen zijn voor iedereen anders. Als je maar 1 stap wil aanpakken is dat prima. Als je ze alle 3 wil doen ook prima. Ik begeleid je met plezier daarbij.

Met dit 3 stappenplan leer ik je hoe je kan:

Handelen zonder te verzuipen, zodat je kan zorgen onder jouw eigen voorwaarden.

 • We kijken samen naar je kwaliteiten, wat geeft je energie, waar verlies je energie want dat is het eerste dat in balans moet zijn. Als heel de zorg je energie vreet moet daar écht iets tegenover staan! Nu gaat alle tijd en energie naar die zorg en dat kan niet blijven duren want het zuigt je leeg.

Het juiste doen voor diegene voor wie je zorgt, zonder jezelf te verliezen.

 • Het is niet omdat je keuzes maakt, de dingen nét dat stukje anders doet dat je niet meer juist zorgt. Het is ook niet omdat je iemand structureert dat je niet het juiste doet voor de ander. Alles zit hem in de balans, een balans die voor iedereen anders is, daarom is het ook een persoonlijk 3 stappenplan. Wat past voor jouw en jullie situatie past daarom niet voor iemand anders.

Ruimte creëren voor jezelf, zonder minder te zorgen.

 • Het is soms bijzonder hoe je bijna geen plezier meer durft te hebben omdat de andere een levensbedreigende diagnose heeft. Alsof je nu verdrietig moet zijn in elk onderdeel van je leven. Zorgen voor iemand met dementie weegt, constant en is dus altijd aanwezig. Alsof er een klein mannetje op je schouder zit dat het telkens opnieuw in je oor fluistert, voor moest je het dan toch even vergeten zijn. Daar werken we aan.

Dementie nét dat stukje beter begrijpt zodat je beter en anders kan zorgen.

 • Begrip over de ziekte, weten dat je ma/pa je niet voor de gek houdt. Begrijpen waardoor het komt dat ma/pa bij je zus best wel ‘gewoon’ doet en bij jouw het kreng uithangt. Begrijpen betekend ook begrip kunnen opbrengen en dus minder snel boos worden. Minder snel verwijten over ma/pa uitstorten waardoor je je weer slecht voelt. Het doorbreken van vicieuze cirkels is hierin belangrijk.

Je verdriet een plek te geven zodat je kan blijven functioneren.

 • Het blijft verdrietig maar wel onder controle. Verdriet kan en is allesoverheersend. Het kan je fysieke problemen geven, hyperventilatie, hartkloppingen, niet slapen … dat leidt dan weer tot burn-out of weer een paar weken ziekteverlof. Die negatieve spiraal doorbreken is super belangrijk, want anders hou je het niet vol.

Keuzes maken zodat je kan blijven zorgen, zonder eronderdoor te gaan.

 • Misschien ben jij wel superwoman (of superman ;)) maar niemand houdt de zorg voor iemand met dementie eeuwig vol. Op een bepaald moment wordt iemand met dementie angstig en kan je zelfs niet meer alleen naar het toilet. Of belt ma/pa je ’s nachts uit je bed omdat hij/zij dag en nacht omdraait. Of vergeet hij/zij te eten of regelmatig te drinken. Kan ma/pa niet meer alleen even naar de bakker want hij/zij verliest de weg terug. Zijn er hallucinaties waardoor ma/pa nog angstiger wordt. De voorbeelden zijn legio. Daarom ook dat het zo belangrijk is om keuzes te maken en dat hoeft zeker niet een WZC te zijn. De keuze om te blijven zorgen is absoluut prima zolang je er zelf niet onderdoor gaat. Evenwicht is de sleutel tot succes.

Wat houdt jouw persoonlijk 3 stappenplan precies in

 • Een individuele sessie van 1 uur waar we kijken naar jouw persoonlijke 3 stappen

 • Een geschreven verslag, zodat je altijd een houvast hebt.

 • Persoonlijke en individuele begeleiding, zodat de acties die je doet effectief zijn.

 • 2x 45 minuten opvolging, zodat we kunnen finetunen en kijken op wat voor jou werkt.

 • Onbeperkt e-mail toegang, zodat we kort op de bal kunnen spelen.

 • Concrete hulp bij het toepassen, volhouden en handhaven van jouw acties in je zorgsituatie.

Jouw investering voor dit persoonlijk 3 stappenplan is 479€

Wil jij dit ook? Laat mij jou dan helpen met het opstellen van je persoonlijk 3 stappenplan.